Sateenkaarisertifiointia pilotoitiin syksyllä 2018 kahdessa Helsingin kaupungin palvelukeskuksessa, Kampissa ja Kinaporissa. Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja, joka omalla esimerkillään ja toiminnallaan vaikuttaa laajasti myös sosiaali- ja terveysalan käytäntöihin. On merkittävää, että Setan yhteistyökumppanina on keskeinen sote-alan toimija, joka mahdollistaa myös hyvien käytäntöjen leviämisen sekä ammattilaisten, opiskelijoiden että asiakkaiden ulottuville.
Sertifiointiprosessi muodostuu organisaation johdon ja työntekijöiden koulutuksesta, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien läpikäymisestä sekä niin sanotun sertifikaatti-tiimin tapaamisista. Osana sertifiointia laaditaan myös yksilöllinen toimintasuunnitelma, johon kirjataan konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet moninaisuuden huomioimiseksi ja edistämiseksi organisaatiossa. Pilotointivaihe kestää kokonaisuudessaan noin kuusi kuukautta.
Kuuden tunnin koulutusjakso on jaettu kolmeen osaan. Koulutuskertoja on kerran kuukaudessa, ja osallistujat saavat jokaisella kerralla ennakkotehtävän, joka pohjustaa seuraavan kerran teemaa. Koulutusten aiheina on osaaminen ja osallisuus, viestintä ja saavutettavuus sekä arviointi ja henkilöstöresursointi.
Lain mukaan yli 30 hengen organisaatioissa tulee olla laadittuna yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat. Mikäli työyhteisössä ei niitä vielä ole, laaditaan ne sertifiointiprosessin aikana. Jos suunnitelmat ovat jo olemassa, käydään ne läpi yhdessä organisaation kanssa. Suunnitelmiin tulee kirjata sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä syrjimättömyyttä edistäviä toimenpiteitä, joihin organisaatio sitoutuu.
Osana sertifiointia muodostetaan sertifikaatti-tiimi, joka koostuu työyhteisön esihenkilöstä, työntekijästä sekä seniorista, joka voi olla esimerkiksi palvelukeskuksen vapaaehtoistoimija tai palvelutalon asukas. Tiimi tapaa sertifiointiprosessin eri vaiheissa, ja tapaamisten yhteydessä on tarkoitus keskustella muun muassa yhteisistä tavoitteista sekä niiden toteuttamisesta. Tiimin jäsenillä on myös tärkeä tehtävä välittää tietoa mahdollisista arjen haasteista, joita he kohtaavat organisaatiossa eri näkökulmista. Tiimissä on tarkoitus löytää hyviä käytäntöjä yhdenvertaisten palveluiden muodostamiseksi organisaatioon.
Jotta sertifikaatti voidaan myöntää, täytyy organisaation osoittaa, että se edistää toiminnallaan sateenkaarisenioreiden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Koulutusjakson päätteeksi osallistujat antavat palautetta pilotista, mikä auttaa Setaa kehittämään satenkaarisertifiointia. Esihenkilöstö ja työntekijät arvioivat myös omaa osaamistaan ja mahdollisia jatkokoulutustarpeitaan. Arviointiprosessien jälkeen sateenkaarisertifikaatti myönnetään ja työyhteisön osaamista päivitetään parin vuoden välein.
Setan seniorityön rahoituksen päättymisen takia uusia sertifiointiprosesseja ei voida käynnistää toistaiseksi. Ikääntyneiden palveluiden organisaatiot voivat kuitenkin halutessaan tilata koulutusta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta Setalta.